Categoria
Categoria temàtica
Categoria format
València Design Fest
Disseny, art i arquitectura
Festival

Entitats col·laboradores
-
Fira València
-
ADCV (Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana)
-
CDICV (Col·legi de Dissenyadors de Interior de la Comunitat Valenciana)
-
TAC! Festival d'Arquitectura Urbana
-
LAVAC
-
Open House Valencia
-
Miradors de l'Horta
-
ANIEME
-
Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC)
-
Museu de Belles Arts de València
Durant el mes de setembre, València celebra un festival del disseny que reuneix empreses i professionals nacionals i internacionals, amb els quals descobrir de primera mà el talent local, l'efervescència creativa de la nostra ciutat i les últimes tendències en disseny des del Mediterrani. Tot això, gràcies a una agenda d'activitats composta per exposicions, conferències, presentacions, projectes liderats per talents emergents, espais pop—up, projeccions i rutes temàtiques, entre moltes altres.
Les consolidades Fira Hàbitat València i València Disseny Week (organitzada per l'Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana) s'alcen com a cites anuals de referència i es convertiran en epicentre de València Design Fest, marca que hereta tot l'esperit de València Capital Mundial del Disseny 2022 i integra les agendes locals de tot l'ecosistema valencià del disseny, però també de les galeries d'art, centres culturals i entitats vinculades a l'arquitectura i la creativitat en general. Un mes d'esdeveniments experiencials, participatius i oberts per a continuar demostrant el vincle i la rellevància internacional de València amb la creativitat i el disseny. València Design Fest és un projecte de la Fundació del Disseny de la Comunitat Valenciana.
Consell del Disseny
Ciutat
Òrgan consultiu

Entitats col·laboradores
-
Ajuntament de València
Coordinat per la Fundació del Disseny, l'objectiu del Consell del Disseny de València és ajudar a l'Ajuntament a construir una ciutat cada dia més amable, accessible, verd i projectada al futur.
Aquest òrgan consultiu, pioner a Espanya, va ser aprovat per la Junta de Govern Local de l'Ajuntament de València al juliol de 2022 i constituït finalment al setembre del mateix any, nascut a la calor de València Capital Mundial del Disseny 2022 com un dels seus projectes de llegat més significatius i convertint-se en el primer consell de disseny d'un ajuntament al nostre país.
Integren el Consell del Disseny: Silvana Andrés, Carmen Baselga, Inés Novella, Kike Correcher, Marisa Gallén, Xavier Giner, Yolanda Herráiz, Nacho Lavernia, Maite Palomares, Irene Reig, Ana Segovia i José Manuel Vidal.
Valencia City of Design (Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO)
Ciutat
Candidatura

Entitats col·laboradores
-
Ajuntament de València
Des de novembre de 2023 València és designada Ciutat del Disseny per la UNESCO, passant a formar part de la sera Xarxa de Ciutats Creatives.
Després de l'experiència satisfactòria de convertir a la ciutat en Capital Mundial del Disseny 2022, la Regidoria d'Acció Cultural de l'Ajuntament de València va confiar a la Fundació del Disseny de la Comunitat Valenciana la redacció i gestió de la candidatura de València a la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO, en la categoria Disseny.
La ciutat de València i per extensió la Comunitat Valenciana és terra de creativitat. El treball de professionals del disseny, l'arquitectura, interiorisme o la il·lustració al llarg dels últims cent anys demostra una cultura del disseny que s'estén per tot el territori. Aquesta nova adhesió promou la creativitat i les indústries culturals com a elements estratègics per al desenvolupament urbà sostenible de la ciutat i una evolució natural que anteriors capitals mundials del disseny com Hèlsinki, Ciutat de Mèxic o Seül ja han formalitzat.
«Icones del disseny valencià»
Patrimoni i disseny
Publicació web

Entitats col·laboradores
-
Arxiu Valencià del Disseny
-
Diputació de València
«Icones del disseny valencià» és un homenatge al disseny local que projecta la imatge de la Comunitat en el món. Des d'aquesta finestra s'ofereix una visió de la història de creacions valencianes l'impacte de les quals exemplifica el poder del disseny per a promoure la innovació i millorar el benestar social. Una manera de conjuminar i consolidar els continguts d'un futurible museu valencià del disseny en format virtual. «Icones del disseny valencià» és un projecte de la Fundació del Disseny de la Comunitat Valenciana que compta amb la col·laboració de l'Arxiu Valencià del Disseny i la Diputació de València.
«Future of Fashion»: congrés internacional de moda sostenible
Moda i sostenibilitat
Congrés

Entitats col·laboradores
-
Generalitat Valenciana - IVACE
-
Ajuntament de València
«Future of Fashion» és la primera trobada internacional de moda sostenible a València. El congrés es constitueix com a plataforma per a la creació, l'experimentació i l'intercanvi de coneixements entorn de la transformació de les indústries de la moda a partir de sis temàtiques principals: matèries primeres; disseny; cadena de subministrament; producció; consum i residus; emissions i biodiversitat. L'abast del congrés s'estén amb un programa de dos dies, dirigit a públic general i figures empresarials del sector.
El congrés va nàixer en 2022 com a resultat de la col·laboració de World Design Capital amb el projecte europeu SFES sobre moda sostenible liderat per Lindsey Carei (Glasgow Caledonian University) i Esteban Galán Cubillo (Universitat Politècnica de València). L'edició de 2023 va estar comissariada per la periodista i experta en comunicació de moda Patricia Moreno Barberá com a projecte llegat del programa oficial de València Capital Mundial del Disseny 2022.
Festival «Paradís»
Disseny
Conferències

Entitats col·laboradores
-
Generalitat Valenciana - IVACE
-
Ajuntament de València
-
València Activa
Un punt de trobada per a professionals del disseny de producte i artistes de diferents disciplines, amb interés pel disseny digital i interactiu, motion graphics o disseny gràfic en general. Un format formatiu i lúdic, replet de grans dosis d'humor, en el qual és possible aprendre de les experiències i de les trajectòries professionals d'una efervescent comunitat creativa provinent de diferents parts del món. Un festival presentat per Lina Vila, dirigit i comissariat per Wences Sanz que compta amb la identitat visual de la dissenyadora Lorena Sayavera i amb l'experiència i organització de l'equip de la Fundació del Disseny. Pròxima edició: 2024
«El disseny és bo per a la salut»
Salut i benestar
Llibre

Entitats col·laboradores
-
MuVIM
-
Andreu World
-
La Fábrica
El disseny per si mateix no pot curar res, però tampoc podria fer-ho una vacuna si no tenim una xeringa per a injectar-la. Dissenyar-la forma part de la solució, no és un valor afegit, és essencial en el desenvolupament de qualsevol innovació pel bé social. De la indústria a l’arquitectura, passant per la comunicació gràfica o la moda, hi ha molts exemples que serveixen per a posar en valor aquesta activitat creativa des del més important, la nostra salut, que està en l’altre extrem del decoratiu i accessori. Tots ells estan recollits en «El disseny és bo per a la salut», un llibre concebut pel dissenyador i divulgador Ramón Úbeda (Menció Especial dels Premis Nacionals de Disseny 2021), editat per la Fàbrica i impulsat per la Fundació del Disseny, Andreu World i el Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM). Un treball de cerca en totes les disciplines del disseny i la creativitat, sense oblidar el que ha generat la pandèmia ni les emergències socials que hi ha en altres parts del món. Una mirada transversal que repassa el passat, dissecciona el present i es projecta cap al futur per a il·lustrar, amb més de 500 exemples, que la ciència i la medicina evolucionen i continuaran evolucionant amb l’ajuda de la tecnologia i el disseny. Amb escrits de Juli Capella, Patricio Sáiz, Pepa Reverter, Quim Larrea, Lluís Morillas, Luis Bassat, Víctor Palau, Álvaro Sobrino, Oscar Guayabero, Valentín Río, Artur Galocha, Xavi Calvo, Quico Vidal, Coke Ferreiro, Oriol Ventura, Toni Clariana, Tachy Mora, Jesús Llinares, Salvi Plaja, Carlos Atienza, Soledad Lorenzo, Marcus Hurst, Koke Fernández, Ana Domínguez Siemens i Carmelo Zappulla.
Documental «València 2022»
Ciutat
Pel·lícula documental

Entitats col·laboradores
-
Ajuntament de València
-
IVACE Internacional
-
Diputació de València
Des del procés de candidatura per a convertir a València en Capital Mundial del Disseny —sent aquest un aglutinador indiscutible de l'ecosistema del disseny valencià— fins a la designació i el posterior desenvolupament del programa oficial, «València 2022» naix com una pel·lícula documental que retrata el canvi que viu la ciutat en aquest any clau per a la seua projecció al món. Una peça audiovisual elaborada pel documentalista Andreu Signes, que recull tota una sèrie de testimoniatges adherits a l'any en què València va celebrar a escala local, nacional i internacional el seu pòsit històric i cultural vinculat al disseny, així com el fet de ser pol d'atracció del talent creatiu.
València Capital Mundial del Disseny 2022
Event global
Event

Entitats col·laboradores
-
World Design Organization
-
Ajuntament de València
-
GVA IVACE Internacional
-
Diputació de València
L'ecosistema i la maduresa del disseny valencià va portar a la World Design Organization a designar a València com a Capital Mundial del Disseny 2022 en un projecte global que no va ser només una agenda d'esdeveniments sinó l'inici d'un canvi, una iniciativa que va traspassar el local per a convertir-se en un projecte de dimensió nacional i projecció internacional que va posicionar a la Comunitat Valenciana, i per extensió a l'ecosistema del disseny espanyol, com la Capital Mundial del talent creatiu.
Amb més de 300 activitats en programa, el disseny ja és hui part de l'opinió pública valenciana, copant en 2022 l'oferta cultural de la ciutat al mig centenar d'espais les dades dels quals demostren rècords històrics de visitants (37.000 nacionals i 34.000 estrangers) a continguts i exposicions del programa de World Design Capital València 2022 generant un impacte turístic directe de 29 milions d'euros i un impacte en mitjans quantificat en 38 milions d'euros de retorn econòmic en premsa escrita entre 2019 i 2022.
Amb més de 300 activitats en programa, el disseny ja és hui part de l'opinió pública valenciana, copant en 2022 l'oferta cultural de la ciutat al mig centenar d'espais les dades dels quals demostren rècords històrics de visitants (37.000 nacionals i 34.000 estrangers) a continguts i exposicions del programa de World Design Capital València 2022 generant un impacte turístic directe de 29 milions d'euros i un impacte en mitjans quantificat en 38 milions d'euros de retorn econòmic en premsa escrita entre 2019 i 2022.