Conferències

Notícia

El disseny valencià, altaveu global del debat ètic en el World Industrial Design Day 2025

Background-color
White FFFFFF

El disseny valencià, altaveu global del debat ètic en el World Industrial Design Day 2025

València va ser divendres l’epicentre del disseny global acollint, per primera vegada a Espanya, la celebració del World Industrial Design Day, una jornada retransmesa en directe per a tot el món i dedicada al debat sobre els principis ètics del disseny. L’esdeveniment va estar organitzat per Andreu World amb la col·laboració de la Fundació del Disseny, la World Design Organization i l’Ajuntament de València a través de València Innovation Capital.

Paula Llobet, regidora de Turisme, Innovació i Captació d’Inversions de l’Ajuntament de València, va recalcar la importància del disseny per a crear sinergies i afrontar desafiaments.

 
Hui diumenge 29 de juny és el Dia Mundial del Disseny Industrial i ho celebrem des de València, on una vegada més ens hem convertit en epicentre del disseny mundial amb l’organització del World Industrial Design Day 2025, una jornada internacional impulsada enguany per Andreu World, amb la col·laboració de la Fundació del Disseny de la Comunitat Valenciana, la World Design Organization i l’Ajuntament de València, a través de València Innovation Capital. Durant més de 16 hores, el passat divendres retransmetérem continguts amb l’ètica i el disseny com a denominadors comuns, des de diferents parts del món, amb una connexió central des de La Harinera, sent així València la ciutat amfitriona de l’acte principal.

 


L’acte, que va comptar amb el suport institucional de l’Ajuntament de València, va ser inaugurat per Paula Llobet, regidora de Turisme, Innovació i Captació d’Inversions, qui va destacar la importància estratègica del disseny com a motor de transformació: “De vegades, certs sectors desconeixen l’impacte transformador que pot tindre el disseny per a afrontar desafiaments econòmics, socials i mediambientals. Per això és fonamental generar sinergies entre les empreses i l’ecosistema creatiu. A València comptem amb un entorn innovador i dinàmic, idoni per a impulsar projectes que no sols aporten valor econòmic, sinó que també contribueixen al benestar col·lectiu, posicionant la ciutat com un referent internacional en innovació vinculada al disseny”.

Per la seua banda, Ester Olivas, directora general d’Emprenedoria i Internacionalització de la Comunitat Valenciana, va subratllar que “aquest esdeveniment representa una oportunitat única per a reflexionar sobre la responsabilitat compartida que existeix a tot el món al voltant del disseny ètic. És un moment per a repensar com dissenyem, des de valors que posen al centre la sostenibilitat, la inclusió i el compromís social. I no hi ha millor lloc per a fer-ho que València, una ciutat que s’ha consolidat com a motor creatiu i referent internacional en l’àmbit del disseny”.

La intensa programació de la jornada, conduïda en anglés per Andrea Springer, directora de programes i comunicació de la WDO, i Xavi Calvo, director de la Fundació del Disseny de la Comunitat Valenciana, va començar amb una benvinguda a càrrec de David Rosa, director de València Innovation Capital, Thomas Garvey, president de la World Design Organization, i Jesús Llinares, CEO d’Andreu World, qui va assenyalar que “celebrar el Dia Mundial del Disseny Industrial a València, junt amb referents globals, és un orgull i una oportunitat per a reforçar el nostre compromís amb un disseny ètic i responsable. A Andreu World creiem que el disseny no sols ha de ser bell o funcional, sinó també conscient i compromés amb el planeta i la societat. Aquesta jornada no és sols una celebració, és una crida a l’acció per a utilitzar el poder del disseny amb saviesa i propòsit”.

 

L’ètica en l’educació del disseny, a debat

 
La primera taula redona del dia es va centrar en una qüestió clau per al futur del disseny: com s’ensenya l’ètica a les escoles? Amb la periodista Anatxu Zabalbeascoa com a moderadora, es van abordar preguntes sobre si l’ètica està realment integrada en els plans d’estudis, quin impacte té en la mentalitat de l’alumnat o com es pot cultivar la “imaginació moral” del dissenyador. Van participar Pedro Fuentes (Universitat Politècnica de València), Nacho Lavernia (Escola d’Art i Superior de Disseny de València), Carmen García (alumna de la Universitat CEU UCH), Nita Yudita (dissenyadora internacional amb una mirada crítica i social) i Pradyumna Vyas (membre de la junta de la World Design Organization i president electe de l’organització). Tots van coincidir en la necessitat d’anar més enllà de la teoria per incorporar l’ètica com a eix transversal de la formació creativa.

L’ètica en la professió del disseny

 
La segona taula va proposar un debat necessari: com definir un marc ètic comú per a la professió. De nou moderada per Zabalbeascoa, la conversa va reunir representants d’associacions professionals i col·legials com Clara del Portillo (Associació de Professionals del Disseny de la Comunitat Valenciana), Sergio Sánchez (Red Española de Asociaciones de Diseño), Diana Artíguez (Col·legi de Dissenyadors d’Interior de la Comunitat Valenciana), Carlos Salazar (Col·legi Territorial d’Arquitectes de València) i Inma Bermúdez, Premi Nacional de Disseny. Es van debatre temes clau com els límits ètics en els encàrrecs, els dilemes econòmics i la importància de crear estàndards que protegisquen tant els dissenyadors com la societat. Tots van compartir experiències reals sobre decisions difícils i van coincidir que l’ètica ha de formar part activa de l’exercici professional.

Una mirada propositiva al debat ètic

 
El dissenyador Kike Correcher va obrir el segon bloc de la jornada amb una intervenció directa i lúcida, que convidava a reflexionar des de la pràctica sobre el sentit del disseny en l’actualitat. Sota el títol “Una mirada propositiva al debat ètic en el disseny”, el seu discurs, a cavall entre l’experiència professional i l’activació crítica, va qüestionar els límits i les responsabilitats del disseny hui, i va donar lloc a un dels moments més inspiradors de la jornada. En aquest context, va presentar nou patrons de disseny que il·lustren com el disseny pot inspirar les persones a traure la seua millor versió, evitar situacions perjudicials i superar desigualtats socials, adaptant-se a diferents contextos i promovent entorns més equitatius i saludables.

Disseny i indústria: sostenibilitat, impacte i responsabilitat

 
En l’última taula, centrada en la indústria, s’abordà com integrar l’ètica en les decisions empresarials. Amb Anatxu Zabalbeascoa guiant de nou la conversa, van intervindre referents com Jesús Llinares (Andreu World), Benjamin Wilson (Braun), Ana Segovia (Odosdesign) i Sonia Manchanda (SPREAD Design, Índia). Es tractaren qüestions com l’ètica en la producció, el consum responsable, el redisseny de processos i els límits entre màrqueting i compromís real. Tots coincidiren en la urgència de passar del discurs a l’acció, i en el paper del disseny com a motor de transformació positiva en les empreses.

Un esdeveniment global amb llegat

 
La jornada va ser retransmesa en streaming en obert per la World Design Organization i seguida en directe per més de 4.000 persones d’arreu del món com a part principal de la programació internacional del Dia Mundial del Disseny.
El vídeo complet de la jornada es pot veure al canal de YouTube de WDO ACÍ.

Aquesta ha sigut la primera vegada que el World Industrial Design Day se celebra en una ciutat espanyola, i ha servit per a consolidar el llegat de València com a Capital Mundial del Disseny en 2022 i actual Ciutat del Disseny de la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO. Aquest Dia Mundial del Disseny ha comptat amb una àmplia representació institucional, educativa, empresarial i professional, confirmant València com a ciutat referent en innovació, sostenibilitat i pensament ètic des del disseny.

Durant la pausa, s’ha emés una càpsula del Circular Design® Challenge d’Andreu World, i l’esdeveniment ha culminat amb les conclusions a càrrec de la moderadora de les taules redones, Anatxu Zabalbeascoa, i amb un còctel de celebració amb més de 200 assistents.

Des de 2008, el World Industrial Design Day se celebra anualment el 29 de juny. En aquesta edició, s’ha avançat al divendres 27 de juny per a poder celebrar l’esdeveniment per primera vegada a Espanya, reafirmant València com a referent internacional del disseny, després d’haver sigut Capital Mundial del Disseny en 2022 i escollida Ciutat del Disseny per la UNESCO des de 2023.

“Nombre proyecto”
SCROLL
DRAG
PLAY